• Stomatologie Urgente Cabinet NON STOP 5Dent, Bd. Mărășești 64-66
  • (0752) 271.755
  • office@5dent.ro

SFATURI PENTRU PURTATORII DE PROTEZELE DENTARE
proteza dentaraProtezele dentare sunt lucrari protetice mobile folosite pentru suplinirea dintilor absenti.Acestea sunt de doua tipuri :partiale sau totale.Medicul dvoastra stomatolog va ajuta sa alegeti ce tip vi se potriveste in functie de numarul si dipunerea dintilor naturali.
In cele ce urmeaza va prezentam cateva idei ce speram sa va ajute in acomodarea si purtarea protezelor dentare.
In primul rand trebuie sa stiti ca atunci cand proteza este gata si medicul dvoastra stomatolog va introduce proteza in cavitatea orala este posibil sa aveti senzatia de disconfort ce poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni. . Veţi avea o senzaţie incomodă si anume ca proteza se desprinde de pe campul protetic(gingie), ca nu puteti manca si vorbi. Acest lucru va dura până când muşchii obrajilor şi limba se vor obişnui să susţină proteza.In acelasi timp puteti observa o crestere a fluxului salivar,ceea ce este normal la inceput. Pot aparea iritatii la nivelul gingiei, atunci trebuie sa va adresati medicului dentist pentru a stabili care este cauza aparitiei acestora.
La inceput,este bine sa vorbiti rar, sa cititi cu voce tare ziarul sau chiar sa repetati in fata oglinzii anumite cuvinte care vi se par mai greu sa le pronuntati.
In ceea ce priveste alimetatia, aceasta trebuie sa fie moale la inceput (dar nu lipicioasa) iar alimentele dure(dropsuri, oase, nuci,etc.) trebuie evitate. Legumele, fructele si alimente mai tari este bine sa le taiati marunt pentru a nu destabiliza proteza iar atunci cand mancati trebuie sa aveti mancare in ambele parti ale gurii. Nu incercati sa rupeti mancarea cu dintii din fata, cel mai bine este sa folositi premolarii si molarii.
Trebuie sa stiti ca proteza trebuie curatata in fiecare zi la fel ca dintii naturali, dupa fiecare masa ea trebuie indepartata din cavitatea bucala si spalata. Acest lucru trebuie facut deasupra chiuvetei pline cu apa sau deasupra unui material moale pentru ca daca va aluneca din mana sa nu o spargeti.

Proteza dentara

se spala cu o periuta normala de dinti si cu sapun pentru a indeparta resturile alimentare.Deasemeni gingiile dvoastra vor fi curatate si spalate cu periuta de dinti moale si pasta si bineinteles apa de gura.
Atunci cand nu folositi proteza dentara (mai ales noaptea) nu o lasati sa se usuce. Ea trebuie tinuta intr-un mediu umed(pahar cu apa) cu o solutie dezinfectanta, speciala pentru curatarea protezelor, iar apa nu trebuie sa fie calda pentru a nu deforma proteza.
Rareori se intampla ca pacientul sa fie alergic la plasticul folosit in fabricarea protezei, in aceste cazuri se va schimba tipul de plastic folosit.
Majoritatea complicatiilor aparute sunt cauzate de igiena precara sau nerespectarea recomandarilor medicului stomatolog.
Chiar daca sunteti puratatori de proteze dentare, asta nu inseamna ca nu trebuie sa vizitati medical stomatolog. Trebuie sa va prezentati la 6 luni la control!
Dr.Elena Vasile

Preturi Proteze Dentare
Proteză Dentara Kemeny: Pret – 150 RON
Proteză Dentara totală acrilică: Pret – 900 RON
Proteza Dentara parțială acrilică: Pret – 850 RON
Proteză Dentara flexibila: Pret – 1400 RON
Proteză Dentara scheletată: Pret – 2000 RON
Reparație proteză: Pret – 150 RON
Căptușire proteză: Pret – 150 RON