Pentru functionarea in conditii optime a site-ului 5dent, datele cu caracter personal si cookie-urile sunt foarte importante.
5dent foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator 5dent este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Aparatele dentare fixe metalice, cunoscute ca aparate dentare traditionale, sunt utlizitate in cadrul tratamentului ortodontic pentru corectarea problemelor estetice si functionale ale cavitatii orale precum: malocluzia, supraaglomerarea, nealinierea dintiilor si spatiile lipsa.
Bracketii acestor tipuri de aparate dentare sunt bracketi metalici si se ataseaza de dinti cu ajutorul unui adeziv dentar. Legatura dintre acestia se face prin intermediul unui fir metalic (arc), al carui scop este sa aplice o presiune asupra dintilor pentru a ii muta, in timp, in pozitia corecta, indicata in planul de tratament ortodontic. Acest reglaj se efectueaza lunar de catre medicul ortodont, iar pentru ca tratamentul sa se desfasoare cat mai eficient, este necesar ca pacientul sa se prezinte in fiecare luna in cabinetul stomatologic pentru activare.
Tehnologia avansata folosita in prezent in domeniul stomatologic a transformat aparatele dentare traditionale in adevarate accesorii moderne, la mare cautare in prezent atat in randul tinerilor, cat si in randul adultilor. Acum, aparatele dentare fixe, indiferent ca sunt aparate dentare metalice, aparate dentare ceramice sau aparate dentare din safir, sunt usor de purtat si nu afecteaza vorbirea sau masticatia.
Avantajele aparatelor dentare metalice sunt extrem de numeroase, fiind optiunea ideala de tratament al cazurilor complexe.
Aparatul dentar fix metalic este rezistent, accesibil, versatil (poate fi purtat de copii si adulti) si un accesoriu in trend. Aspectul modern si modulele colorate care se schimba lunar, la activare, il fac sa fie preferat de atat de pacientii mici, cat si de cei mari.
Dezavantajele aparatului dentar metalic nu sunt puncte slabe pentru acesta ci, din contra, sunt caracteristici care necesita mai multa atentie din partea pacientului si rabdare in ceea ce priveste durata intregului tratament ortodontic. Un purtator de aparat dentar metalic trebuie sa aiba grija la alimentatie, pentru a nu favoriza desprinderea bracketilor, trebuie sa aiba o igiena orala mai riguroasa si asta pentru ca resturile de alimente pot ramane prinse in arc sau brecketi si trebuie sa mearga lunar la controlul stomatologic stabilit cu medicul ortodont.
Durata purtarii unui aparat dentar fix metalic poate varia in functie de complexitatea cazului cu care se confrunta pacientul, de la un an pana la 3 sau chiar 4 ani. Beneficiile acestui tip de tratament ortodontic sunt numeroase si extrem de importante, astfel incat timpul nu mai reprezinta un disconfort. Pentru ca rezultatele sa fie pe masura asteptarilor, trebuie urmate toate indicatiile medicului ortodont.
Presiunea exercitata de catre aparatul dentar fix trebuie aplicata progresiv si lent, pentru ca pacientul sa nu se confrunte cu dureri sau alt disconfort ce ii poate afecta viata de zi cu zi.
Pentru a sti daca ai nevoie sa urmezi un tratament ortodontic cu aparat dentar fix metalic ai nevoie in primul rand de un consult stomatologic de specialitate.
In cadrul primului consult, medicul ortodont va analiza atent cavitatea orala si apoi va recomanda o serie de investigatii amanuntite precum radiografiile dentare, computer tomograf sau altele. In functie de rezultate, acolo unde este cazul, se vor trata problemele dentare care pot impiedica buna desfasurare a tratamentului ortodontic, iar apoi se va trece la montarea aparatului dentar.
De cele mai multe ori aparatul dentar fix se monteaza pe rand pe arcade. Cu fiecare vizita lunara ce implica activarea aparatului, medicul ortodont va efectua o igienizare profesionala, schimbarea arcului (cand este cazul) si schimbarea modulelor. Exista situatii in care medicul ortodont poate solicita alte investigatii imaginistice, pe parcursul tratamentului, cum este scanner-ul intraoral, pentru a vedea cum evolueaza acesta si ce modificari sunt necesare.
Finalul tratamentului dentar se incheie de cele mai multe ori cu o albire dentara profesionala, pentru a uniformiza culoarea dintilor pe toata suprafata lor. Zonele acoperite de bracketi pot avea o alta nuanta fata de zonele libere.
Daca ai grija de aparatul tau dentar, exact asa cum ti-a indicat medicul ortodont, tratamentul ortodontic se va desfasura corect, iar rezultatele vor fi exact asa cum ti le-ai imaginat.
Alimentatia - Trebuie sa ai grija sa consumi alimente moi, care nu pot desprinde bracketii sau patrunde intre dinti. Desigur ca, poti musca din alimente, insa duritatea si consistenta lor pot duce la desprinderea bracketilor de pe dintii din fata. Atunci cand musti dintr-un burger, un produs care are mai multe straturi (chifla, carne, legume, etc), alimentele se pot prinde de bracketi si ii pot trage de la locul lor. La fel se poate intampla si in cazul marului sau altor fructe asemanatoare. Cel mai eficient este sa consumi toate felurile de mancare preferata taiate/feliate corespunzator, astfel incat sa mesteci bucati mici.
Igiena Orala - Purtarea unui aparat dentar inseamna o igiena orala riguroasa, aplicata mai des decat o faceai pana acum. In functie de ce alimente consumi intr-o zi, s-ar putea sa ai nevoie sa te speli pe dinti dupa fiecare masa. Pasii unei igiene orale corecte se aplica si in cazul purtarii aparatului dentar (periaj, irigator oral, curatarea spatiilor interdentare si apa de gura). Pentru ca folosirea atei dentare este un pas extrem de complicat intr-o astfel de situatie, se recomanda utilizarea periutelor interdentare.
Vizitele lunare la stomatolog - Daca vrei ca tratamentul ortodontic sa se desfasoare rapid si eficient, trebuie sa te prezinti lunar in cabinet pentru activare. Cu fiecare zi cu care amani vizita in cabinet, se poate prelungi si durata tratamentului si asta pentru ca, dintii tai se afla intr-o continua miscare.
Diferentele intre aparatul dentar safir si aparatul dentar metalic tin in mare parte de aspectul estetic ale acestora. Aparatul dentar din safir are bracketi transparenti ce sunt mai putini vizibili comparativ cu cei metalici. In schimb, cand vine vorba de functionalitate, la presiuni foarte mari, bracketii metalici fac fata cu brio de fiecare data, fiind foarte rezistenti.
Diferentele se simt si in ceea ce priveste investitia financiara, aparatul dentar metalic fix fiind mai accesibil.
Chiar daca sunt mai putin vizibili si mai aspectuosi, bracketii ceramici nu sunt la fel de rezistenti in fata socurilor ca bracketii metalici. Aparatul dentar ceramic poate suferi mai usor modificari precum fracturi, fisuri sau spargeri, iar acesta este unul dintre pricipalele motive pentru care bracketii ceramici nu se aplica in zona molarilor, acolo unde forta masticatiorie este la nivelul maxim.
Aparatul dentar nu este un moft, ci o necesitate, iar echipa noastra de medici stomatologi sunt pregatiti sa iti ofere toate informatiile de care ai nevoie despre tratamentul ortodontic si beneficiile pe care acesta le poate aduce asupra sanatatii tale generale.
La 5Dent poti opta, la recomandarea medicului ortodont, pentru diferite tipuri de aparat dentar, in functie de preferinte.
Iti punem la dispozitie multiple modalitati de plata. Poti opta pentru plata in rate, fara dobanda, pentru tratamente dentare.