Pentru functionarea in conditii optime a site-ului 5dent, datele cu caracter personal si cookie-urile sunt foarte importante.
5dent foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator 5dent este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Odata cu inaintarea in varsta, dintii nostri sunt din ce in ce mai predispusi la aparitia diferitelor afectiuni dentare. Persoanele de varsta a treia prezinta numeroase probleme de sanatate orala precum: boala carioasa, boala parodontala, edentatii, reducerea fluxului salivar (xerostomie), afectiuni maligne. Acestea, la randul lor, sunt influentate de statutul socio-economic, de prezenta unor boli sistemice asociate sau de numarul de vizite la medicul stomatolog. Pentru evitarea dezvoltarii complicatiilor, este necesar un control stomatologic de rutina la cel putin 6 luni.
Iata care sunt cele mai intalnite afectiuni dentare care apar odata cu inaintarea in varsta.
1. Edentatia totala
Reprezinta absenta tuturor dintilor de pe arcada dentara si are consecinte grave asupra aparatului dento-maxilar si a calitatii vietii umane, prin alterarea morfologica si functionala complexa, aceasta fiind principalul factor de dezechilibru.
Factorii de natura biologica, legati de aparitia unor patologii generale (diabet, artrita reumatoida, hipertensiune si boala arterial coronara) sunt corelati cu prezenta edentatiei totale. Insa, edentatia este corelata si cu unii factori legati de pacient, cum ar fi obiceiurile vicioase (fumat, consum excesiv de alcool) si carii dentare netratate la timp.
Pe de alta parte, edentatia totala a fost asociata unor consecinte sistemice: dificultati de nutritive si de masticatie, care duc la o alimentatie carentiala (in fructe si legume), cu un deficit alimentar de caroten, folati , fibre si vitamica C, asociate unui risc crescut de cancer gastric si intestinal, risc crescut de diabet, de hipertensiune si accidente vasculare, de boala cronica renala sau apnee.
In edentatia totala se pot remarca:
La pacientii edentati total apar tulburari masticatorii datorate de absenta dintilor. Acestia nu mai au capacitatea de a inciza, de a macina si de a zdrobi alimentele, iar insuficienta salivara poate provoca leziuni traumatice asupra cavitatii orale. In acest caz, pacientul este nevoit sa adopte un nou stil alimentar, folosind alimente lichide si cat mai pastoase, in caz contrar tulburarile masticatorii vor putea constitui un factor favorizant in aparitia unor complicatii generale.
Tulburarile masticatorii pot aparea si in cazul unor pacienti vechi purtatori de proteze totale mobilizabile care, dupa extractia ultimilor dinti, constata o mare instabilitate a protezelor.
Modificarea dimensiunii verticale de ocluzie, prin extractia ultimilor dinti, duce la prabusirea etajului inferior al fetei si adancirea santurilor periorale, provocand imbatranirea fetei. Prevenirea sau tratarea acestor efecte nu poate fi facuta decat printr-o protezare imediata, executata corect.
Cavitatea orala are un rol important in emiterea sunetelor fonetice articulate. Cele nearticulate, care se produc la nivelul corzilor vocale si laringelui, sunt transformate in sunete fonetice articulate la nivelul cavitatilor (bucala, nazala, faringiana). Aceasta transformare implica cavitatea orala si elementele sale componente: limba, palatul moale, palatul dur, buzele si dintii.
Imediat dupa extractie, fonatia este afectata in mod grav, motiv care impune protezarea imediata in anumite cazuri. Odata cu trecerea timpului, fonatia poate fi compensata in mare masura chiar si in cazul pacientilor neprotezati.
Tulburarile masticatorii, fizionomice si fonetice care apar in urma edentatiei totale vor afecta inevitabil si starea psihica a pacientului. Apar dereglari in comportamentul normal al pacientului care se pot manifesta prin semne minore, dar alte ori pot duce la complicatii pshice care vor crea dificultati in realizarea tratamentului edentatiei totale.
2. Boala parodontala
Este o afectiune frecventa in randul varstnicilor si este asociata cu probabilitatea crescuta de aparitie a edentatiei. Bolile parodontale constituie al doilea cel mai frecvent grup de tulburari orale. Acestea sunt tulburari inflamatorii care afecteaza structurile de sustinere ale dintilor. NHANES III a demonstrat ca proportia adultilor cu pierderea ligamentelor periodontale de-a lungul suprafetei radacinii a crescut odata cu inaintarea in varsta.
Parodontopatia la persoanele in varsta trebuie luata serios in considerare, deoarece aceasta poate fi corelata cu anumite tulburari sistemice, inclusiv boli cardiovasculare si cerebrale, diabet zaharat si tulburari respiratorii.
Infectiile parodontale sunt cronice, iar bacteriile gram-negative care caracterizeaza formele avansate de parodontopatie marginala pot fi o sursa importanta de endotoxine. Aceste microorganisem au acces la circulatia sistemica, cu activare rezultata a raspunsului inflamator. S-a dovedit ca pacientii cu parodontopatie marginala cronica prezinta un risc crescut de infarc miocardic si accident vascular cerebral.
3. Cariile dentare
Cariile dentare constituie cea mai frecventa boala a copilariei. Cu toate acestea, adultii prezinta un risc crescut pentru cariile radiculare, in comparatie cu cariile coronare. Aproape jumatate din totalul persoanelor cu varsta de 75 de ani au avut carii radiculare pe unul sau mai multi dinti. Progresia cariilor radiculare la un individ cu saliva mica sau deloc poate fi destul de rapida, iar refacerea acestor leziuni este adesea provocatoare din punct de vedere tehnic.
4. Cancerul oral si faringian
In fiecare an, aproximativ 30.000 de persoane din Statele Unite dezvolta cancer oral. Cancerul oral si faringian sunt predominant tulburari ale persoanelor in varsta. Varsta medie de diagnostic este de aprox. 64 de ani. Studiile epidemiologice au aratat ca incidenta acestor tulburari a scazut cu aproximativ cu 0,5% pe an in perioada 1973-19996. Cu toate acestea, statisticile spun ca rata de supravietuire pentru aceste tipuri de cancer nu s-a imbunatatit in 25 de ani. Printre principalele cauze se numara consumul crescut de tutun si alcool.
Edentatia si protezarea pacientului varstnic au consecinte atat la nivel oral, cat si asupra sanatatii si calitatii generale a vietii. Succesul unei protezari poate contribui la reducerea complicatiilor orale si sistemice si la o imbatranire mai armonioasa.