Pentru functionarea in conditii optime a site-ului 5dent, datele cu caracter personal si cookie-urile sunt foarte importante.
5dent foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator 5dent este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Cuprins:
Pentru ca zambetul tau sa se mentina sanatos pe o perioada cat mai lunga de timp, este necesar sa urmezi un ritual de ingriire corect si complet, in fiecare zi.
O igiena orala completa implica periajul dintilor dupa fiecare masa, utilizarea atei dentare, a dusului bucal si apei de gura. Toti acesti pasi sunt extrem de importanti in prevenirea aparitiei afectiunilor care iti pun in pericol sanatatea dintilor.
Printre aceste afectiuni se numara si gingivita.
1. Ce este gingivita?
Gingivita este o afectiune reversibila ce se manifesta prin inflamatia tesutului gingival, aparitia ei fiind favorizata de bacteriile din placa dentara.
Atunci cand resturile alimentare si zaharul intra in contact cu bacteriile din cavitatea orala, pe suprafata dintilor se formeaza placa dentara. O igiena orala corespunzatoare poate duce la eliminarea placii dentare. In caz contrar, aceasta se va transforma in tartru.
Acumularea in exces a tartrului favorizeaza iritarea gingiilor, insa indepartarea acestuia se face cu usurinta in cabinetul stomatologic prin intermediul unei proceduri simple denumite detartraj.
Netratata la timp, gingivita poate duce la aparitia cariilor, bolilor parodontale sau chiar pierderea dintilor.
2. Care sunt simptomele gingivitei?
Sangerarea gingivala este primul semn care indica aparitia gingivitei. Pe langa aceasta se mai numara:
Daca te confrunti cu aceste simptome, este necesar sa iti programezi un consult la medicul stomatolog.
3. Cum se trateaza gingivita?
Sansele ca gingivita sa evolueze si sa conduca spre alte complicatii scad odata cu tratarea cat mai rapida a acesteia.
In urma unor investigatii amanuntite, medicul stomatolog poate recomanda un tratament profesional al gingivitei. Acesta poate include:
Un plan de ingrijire zilnica a dintilor este esential in tratarea gingivitei.
3. Cum previi aparitia gingivitei?
Gingivita este o afectiune care se poate manifesta chiar si la varste fragede, fiind favorizata de consumul ridicat de zahar si alimente care raman depuse pe suprafata dintilor sau in spatiile interdentare.
Astfel ca, cel mai important pas in prevenirea aparitiei gingivitei este igiena orala.
Atat pentru cei mici, cat si pentru adulti, periajul zilnic al dintilor, dupa fiecare masa, urmat de utilizarea atei dentare, a dusului bucal si a apei de gura, sunt pasi obligatorii in indepartarea eficienta a resturilor alimentare care favorizeaza acumularea bacteriilor.
Alimentatia joaca si ea un rol important in mentinerea sanatatii zambetului. O alimentatie sanatoasa si echilibrata, bogata in vitamine, este benefica tuturor componentelor cavitatii bucale.
Indiferent de varsta, consultul stomatologic regulat, la fiecare 6 luni, ajuta la prevenirea si depistarea din timp atat a gingivitei, cat si a altor probleme dentare care pot ameninta sanatatea zambetului.