Informare cu privire la procesarea datelor cu caracter personal

Pentru functionarea in conditii optime a site-ului 5dent, datele cu caracter personal si cookie-urile sunt foarte importante.
5dent foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator 5dent este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.

Str. Graului 42, București
office@5dent.ro Facebook page

Aparat dentar ceramic vs. safir: care sunt diferentele dintre acestea

  23-02-2024

Aparat dentar ceramic

In lumea ortodontiei, aparatele dentare ceramice si cele din safir reprezinta doua optiuni populare pentru corectarea problemelor dentare. In acest articol, vei descoperi caracteristicile generale ale acestor doua tipuri de aparate dentare, diferentele estetice si aspectele legate de materiale si durabilitatea acestora. De asemenea, vom aborda diferentele referitoare la confort, igiena, costuri si accesibilitate, astfel incat sa poti face o alegere informata in functie de nevoile si preferintele individuale.

Aparate dentare ceramice si safir - caracteristici generale

Aparatele dentare ceramice si cele de safir sunt doua tipuri de dispozitive ortodontice folosite pentru a corecta problemele dentare. Ambele tipuri de aparate dentare ofera o solutie estetica pentru pacientii care doresc sa-si corecteze problemele dentare fara a fi nevoie sa utilizeze aparate dentare metalice traditionale.

Aparatele dentare ceramice si cele de safir sunt mai putin vizibile, ceea ce le face o optiune populara pentru adulti si adolescenti preocupati de aspectul lor. in plus, aparatele dentare de safir ofera o estetica superioara si o rezistenta mai mare decat cele ceramice.

Aparatele dentare ceramice sunt rezistente, dar totodata casante. Aceasta inseamna ca pot fi mai predispuse la fisurare sau spargere in comparatie cu cele metalice sau de safir. Pe de alta parte, aparatele dentare de safir sunt extrem de rezistente, durabile si biocompatibile, reducand astfel riscul de reactii alergice [1].

Ambele tipuri de aparate dentare sunt eficiente in corectarea problemelor dentare, dar pot exista diferente in timpul necesar pentru obtinerea rezultatelor dorite. 

Diferente estetice

Aparatele dentare ceramice si cele din safir difera in ceea ce priveste estetica. Aparatele dentare ceramice sunt cunoscute pentru aspectul lor natural, deoarece au o culoare similara cu cea a dintilor. Pe de alta parte, aparatele dentare din safir sunt transparente si ofera o estetica superioara, fiind aproape invizibile pe dinti.

In ceea ce priveste impactul asupra culorii dintilor, aparatele dentare ceramice pot sa se pateze in timp, in special in cazul consumului de alimente si bauturi colorate. Aparatele dentare din safir sunt mai rezistente la pete si isi pastreaza transparenta pe toata durata tratamentului.

Bracketii ceramici pot fi mai voluminosi decat cei din safir, ceea ce poate influenta aspectul estetic al aparatului dentar. Bracketii din safir sunt mai subtiri si mai discreti, oferind un aspect mai placut.

Aparatele dentare ceramice pot fi personalizate in functie de forma si culoarea dintilor pacientului, oferind astfel un aspect cat mai natural. Aparatele dentare din safir nu pot fi personalizate in acest mod, dar transparenta lor asigura o estetica deosebita, indiferent de forma sau culoarea dintilor [2].

Aparat dentar ceramic safir

Diferente legate de materiale si durabilitate

Aparatele dentare ceramice ofera o rezistenta si durabilitate ridicate, insa pot fi mai predispuse la fisurare si fracturare datorita naturii materialului ceramic. Pe de alta parte, aparatele dentare din safir sunt fabricate din monocristale de safir, un material cunoscut pentru duritatea si rezistenta sa la uzura, ceea ce le face mai rezistente la deteriorari.

In ceea ce priveste durabilitatea in timp, aparatele dentare ceramice pot fi mai susceptibile la decolorare si la aparitia petelor, in timp ce aparatele dentare din safir sunt rezistente la decolorare si la pete si isi mentin aspectul estetic pe o perioada mai lunga de timp. Astfel, aparatele dentare din safir pot fi o optiune mai buna pentru persoanele care doresc sa mentina un aspect estetic impecabil pe parcursul intregului tratament [3].

In ceea ce priveste rata de tratament, aparatele dentare ceramice au o rata de tratament similara cu aparatele dentare din safir, insa safirul are avantajul de a fi mai rezistent la fortele mecanice, ceea ce poate reduce riscul de intreruperi ale tratamentului datorate problemelor tehnice. Pana la urma, aparatul dentar este o necesitate si doresti ca problema sa fie rezolvata eficient si rapid, cu minimum de disconfort. 

Diferente legate de confort si igiena

Aparatele dentare ceramice sunt mai putin voluminoase si mai fine decat cele metalice, ceea ce poate oferi un confort sporit pentru pacient. Pacientii care au purtat aparate dentare ceramice au raportat un nivel mai ridicat de confort decat cei cu aparate dentare metalice. in cazul aparatelor dentare din safir, acestea pot fi mai rigide si mai sacaitoare, provocand un disconfort initial pana cand utilizatorul se obisnuieste cu ele.

Adaptarea la tratament poate fi afectata de diferentele dintre aparatele dentare ceramice si cele din safir. Aparatele dentare ceramice pot necesita un timp de adaptare mai scurt datorita structurii lor mai fine si mai usoare, in timp ce aparatele dentare din safir pot necesita un timp de adaptare mai lung din cauza dimensiunilor si rigiditatii lor. in plus, aparatele dentare din safir necesita ajustari mai frecvente decat cele din ceramica, ceea ce poate prelungi timpul de tratament [4].

Atat aparatele dentare ceramice, cat si cele din safir sunt mai usor de curatat decat aparatele dentare metalice datorita suprafetelor lor netede si lipsite de porozitati. Cu toate acestea, safirul este un material mai dens si mai rezistent la depunerile de placi si tartru, ceea ce poate facilita mentinerea unei igiene orale corespunzatoare in comparatie cu aparatele dentare ceramice.

In ceea ce priveste riscul de iritatii si alergii, aparatele dentare ceramice si cele din safir sunt ambele optiuni hipoalergenice. Cu toate acestea, safirul este un material inert, ceea ce inseamna ca nu va interactiona cu tesuturile orale, reducand astfel riscul de iritatii sau alergii. Aparatele dentare ceramice, desi sunt in mare parte biocompatibile, pot contine unele componente metalice care ar putea provoca reactii alergice la anumiti pacienti [5].

Diferente legate de costuri si accesibilitate

Costul aparatelor dentare ceramice este mai accesibil comparativ cu al celor de safir, datorita costurilor mai reduse de productie. in general, aparatele dentare ceramice au un cost mediu, fiind mai scumpe decat cele metalice, dar mai ieftine decat cele de safir.

Aparatele dentare ceramice sunt mai populare in randul pacientilor si, prin urmare, mai accesibile in cabinetele stomatologice. in Romania, piata aparatelor dentare ceramice este in plina dezvoltare, iar acestea sunt disponibile in majoritatea clinicilor dentare. Pe de alta parte, aparatele dentare de safir, desi au avantaje estetice si de rezistenta, sunt mai putin raspandite pe piata locala si pot sa fie mai dificil de gasit in unele clinici [3].

Desi aparatele dentare de safir pot avea costuri initiale mai mari, durabilitatea si rezistenta lor pot reduce riscul de a fi inlocuite sau reparate de-a lungul timpului. in cazul aparatelor dentare ceramice, costurile initiale mai mici pot fi compensate de posibilele costuri suplimentare generate de intretinerea sau inlocuirea acestora pe parcursul tratamentului. Contacteaza medicul specialist pentru recomandari mai precise. 

Atat aparatele dentare ceramice, cat si cele de safir prezinta avantaje si dezavantaje in ceea ce priveste estetica, durabilitatea, confortul, igiena si costurile. Alegerea celui mai potrivit aparat dentar depinde de nevoile si prioritatile fiecarei persoane. Este esential sa discutati cu medicul ortodont pentru a determina cea mai buna optiune pentru situatia ta specifica. 

 

Bibliografie

1. “Ceramic Braces: Pros and Cons.” Healthline, 17 May 2019, www.healthline.com/health/ceramic-braces#takeaway, accesat la 24.04.2023;

2. “Dental Braces - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2019, www.mayoclinic.org/tests-procedures/braces/about/pac-20384607, accesat la 24.04.2023;

3. “Differences between Ceramic and Sapphire Brackets - Dr. Emily Letran.” Https://Cosmeticdentistmonrovia.com/, cosmeticdentistmonrovia.com/differences-between-ceramic-and-sapphire-brackets/, accesat la 24.04.2023;

4. Elekdag-Türk, Selma, and Hüdanur Yilmaz (née Huda Ebulkbash). “Ceramic Brackets Revisited.” Current Approaches in Orthodontics, 10 Apr. 2019, https://doi.org/10.5772/intechopen.79638, accesat la 24.04.2023;

5. “Sapphire Braces - Benefits, Results, Treatment Duration, Prices.” Dentistry for Patients, dentistryforpatients.com/orthodontics/sapphire-braces/, accesat la 24.04.2023.

Articole Similare

De ce ne este frica de dentist?
De ce ne este frica de dentist?
Citeste articolul
Care sunt beneficiile implantului dentar?
Care sunt beneficiile implantului dentar?
Citeste articolul
ABCESUL DENTAR: Lucrurile fundamentale pe care nu ti le-a zis nimeni
ABCESUL DENTAR: Lucrurile fundamentale pe care nu ti le-a zis nimeni
Citeste articolul
Gingivita: Cat de periculoasa este si cum poate fi prevenita!
Gingivita: Cat de periculoasa este si cum poate fi prevenita!
Citeste articolul
Paradontoza, boala care te lasa fara dinti! Afla totul despre simptome, cauze si tratament!
Paradontoza, boala care te lasa fara dinti! Afla totul despre simptome, cauze si tratament!
Citeste articolul

Programari Clinica 5Dent

Programare Online

Fiecare pacient va fi contactat pentru confirmarea programarii.

Formular Programare Online


sau contactati-ne (0752) 271.755